Barion Pixel
top of page

Patikakert receptek

Tüzes koktél, vírusos-baktériumos időszakra

 

Járványok voltak, vannak és lesznek.

Várhatjuk a megoldást másoktól, de szerintem az a legjobb, ha mi magunk is teszünk azért, hogy a szervezetünk megfelelően védekezni tudjon velük szemben.

 

A baktérium egy ici-pici előlény, 1 gr talajban 40 millió van belőle! Baktériumok nélkül nem élhetnénk, a testünkben 10-szer több mikróba van, mint a saját sejtjeink száma (még jó, hogy nagyon picikék :-) ). Legnagyobb részben tehát a barátaink, és esztelen pusztításuk több kárt okoz, mint gondolnánk (a "Domestos jelenség" vs. immunrendszer :-().

 

Ugyanis -mondjuk, ki, jogosan- ők is élni akarnak, ezért nagyon ügyesen mutálódnak!!! Ma már évente több, mint 700 000 ember hal meg antibiotikum-rezisztens baktériumos fertőzések miatt, és ez a szám annyira gyorsan nő, hogy harminc éven belül ez a halálok bekerülhet a vezető 10 közé a világon, évi 10, vagy még ennél is több millió ember halálát okozva…

 

A vírus pedig nem is igazi élőlény, hanem „csak” egy kód, ami oda tud beépülni, és kárt okozni, ahol annak megvan a megfelelő táptalaja… meglepő, de a vírusok nélkül sem lenne élet a földön…

 

Nagyon sok lehetőség van a kezünkben, hogy kondicionáljuk magunkat a számunkra „barátságtalan” baktériumok és vírusok ellen. Sok apró és rendszeres tevékenység, odafigyelés, „tett”, … Az emberi szervezet csodálatos védekező képességekkel rendelkezik, és nekünk az a dolgunk, hogy segítsük ebben.

 

A megfelelő táplálkozás, a jó levegőn és napon töltött intenzív mozgás, és a pihenés mindegyike fontos.

 

Most egy ütős védőitalt szeretnék bemutatni, ami rengeteg hasznos anyagot ötvöz. Nem fogom részletesen leírni az egyes hatóanyagokat, külön-külön már többször írtam róluk, de az antioxidáns-, a gyulladásgátló-, antibakteriális, antivirális és gombaölő tartalmuk és hatásuk miatt, így együttesen komoly segítséget jelenthetnek. Sok száz- és ezer éves tapasztalat alapján, amit a jelenkori kutatások is alátámasztanak (még ha nem is pontosan értjük mindig a hatásmechanizmusokat, főleg nem az együtthatásokat…).

 

Ha lehet, vegyszer nélkül, és kíméletes (nem hozamra optimalizált) termesztésből szerezzük be az alapanyagokat, ha már egészségvédő koktélt készítünk, legyen is bennük valódi és tiszta hatóanyag.

 

Nekem egyedül a kurkumából nem sikerült bio-t venni, a legtöbb alapanyag itthonról van, és könnyen beszerezhető minőségi belőlük.

 

Hozzávalók (ezek csak hozzávetőleges mennyiségek, bátran lehet változtatni):

 • 100g hámozott, friss gyömbér

 • 100g jól megtisztított, friss kurkuma (ha ezt nem sikerül beszerezni, akkor tegyünk bele helyette több gyömbért és tormát!)

 • 200g nyers torma

 • 100g fokhagyma

 • 200g vöröshagyma

 • 200g fekete bogyós (vagy Patikakert Bio Cider VinegArt balzsamecet, fekete bogyósokkal)

 • 2 bio-citrom (ez semmiképpen se legyen más!!!)

 • 2 halapeno paprika, vagy 100g más, erős friss chili paprika

 • 4-5 ág rozmaring (kb. 15 cm-es)

 • friss kakukkfű, kis csokor

 • fekete bors – kb. 10-15 darab, lazán összetörve

 • kb. 0,5 liter jó minőségű almaecet, annyi, amennyi ellepi a többi hozzávalót

 

Elkészítése:

Vágjunk minden nyers hozzávalót (a rozmaring és a kakukkfű kivételével) nagyon vékony szeletekre, vagy aprítsuk fel (én robotgépbe raktam).

 

Tegyünk mindent egy megfelelő nagyságú üvegbe, de a rozmaring ágakat hagyjuk meg a tetejére, leszorítóként.

 

Öntsük fel az almaecettel, és a rozmaring ágakkal szorítsuk le.

 

Zárjuk le az üveget. Ha nem csatos üvegünk van, hanem fém lapkát használunk, akkor a lapka alá tegyünk zsírpapírt.

 

Napfénymentes, vagy sötét helyen érleljük 4-6 hétig.

 

Szűrjük le, és tegyük tiszta üvegbe. Műanyagot sose használjunk!

 

Felhasználása:

Ha azt érezzük, hogy „jön ránk valami nyavalya”, 3-4 óránként igyunk meg belőle 1-2 evőkanállal. Mivel erős az íze, mézzel keverjük. Tehetjük teába is, vagy csorgassuk levesbe, „feltétként”.

 

De prevenciónként is használhatjuk (én így fogom, és a családot is erre biztatom majd), napi 1-2 evőkanállal. A méz ezekben az időszakokban amúgy is jó hatással van.

 

Saláta öntetet is készíthetünk belőle, a szokásos vinaigrette módon, olíva olajjal kikeverve.

 

Kisgyerekeknek valószínűleg nagyon erős, de én megpróbálnám kisebb adagban, mézzel kikeverve.

 

Az én gyerekeim és unokáim rendszeresen fogyasztják az alkoholba hetekig áztatott, töménytelen fokhagymából készült cseppeket, kúra-szerűen, kis vízzel higítva. Az sem egy „baba-íz”, mégis sorba állnak érte reggel, este…minden csak a megfelelő motiváció kérdése :-) …

 

A receptet az angolszász kultúrában régen használt "Fire Cider" ihlette.

 

Jó egészséget kívánok!

tuzes-koktel-virusos-bakteriumos-id-szakra-700x700.jpg
45e99a0d-f0ca-4b17-951a-ed0947f3fd0e-1510667426262.png
Patikakert010_edited.jpg

A Feketeberkenye antocianinjai a vastagbélrák elleni kutatásban

Az Aronia melanocarpa Elliot antocianinjai apoptózist indukálnak a Caco -2 sejtekben a Wnt/β -katenin jelátviteli úton

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://www.researchgate.net/publication/345315121_Anthocyanins_from_Aronia_melanocarpa_Elliot_induce_apoptosis_in_Caco-2_cells_through_Wntb-catenin_signaling_pathway

A vastagbélrák (CRC) az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat a világon. Ebben a vizsgálatban a Caco -2 in vitro sejtmodellt használták az Aronia melanocarpa Elliot antocianinok (AMA) vastagbélrákra gyakorolt ​​hatásának és mechanizmusának tanulmányozására. A kísérleti eredmények azt mutatták, hogy az antocianinok kötődési energiája a β -Catenin -5,92 és 4,95 kcal/mol közötti tartományban van, alacsony energiaparaméterekkel és kötési pozíciókkal. Az AMA gátolhatja a sejtproliferációt és sejtciklus leállását okozhatja. Az RT -PCR és a Western blot eredmények azt mutatták, hogy az AMA csökkentheti a citolpazmikus β -katenint és gátolhatja a kapcsolódó fehérjék expresszióját a Wnt/β -katenin jelátviteli úton. Ez a tanulmány feltárta a Caco -2 sejtek AMA gátló hatását és a rosszindulatú biológiai viselkedés mechanizmusát.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Fekete berkenye! ;)

pubmedimage1.jpg
DSC_0337-1_edited.jpg

A Feketeberkenye /Aronia melanocarpa/ antidiabetikus hatásai és egyéb terápiás tulajdonságai

"A cukorbetegség globális járvány, amely növekvő elterjedtsége és gazdasági terhei miatt sürgős figyelmet igényel. Így sok alternatív terápiát vizsgálnak az antidiabetikus tulajdonságok tekintetében, tekintettel a jelenlegi gyógyszeres kezelések hatástalanságára. Ebből a nézőpontból az Aronia melanocarpa vagy fekete arónia terápiás tulajdonságait számos tanulmányban vizsgálták, különösen a hiperglikémia által kiváltott oxidatív stressz és a cukorbetegség, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, makrovaszkuláris szövődményeinek leküzdésére."

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29164127/

A cukorbetegség globális járvány, amely növekvő elterjedtsége és gazdasági terhei miatt sürgős figyelmet igényel. Így sok alternatív terápiát vizsgálnak az antidiabetikus tulajdonságok tekintetében, tekintettel a jelenlegi gyógyszeres kezelések hatástalanságára. Ebből a nézőpontból az Aronia melanocarpa vagy fekete arónia terápiás tulajdonságait számos tanulmányban vizsgálták, különösen a hiperglikémia által kiváltott oxidatív stressz és a cukorbetegség, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, makrovaszkuláris szövődményeinek leküzdésére. Bár az A. melanocarpa Észak -Amerika keleti területein őshonos, Európában és Ázsiában is nagy számban ültették. Számos in vivo vizsgálat kimutatta aA. melanocarpa bogyólé és növényi kivonat patkány modellekben, ahol az oxidatív stressz markerek jelentős csökkenését észlelték. A gyümölcsökben és a növény más részeiben jelen lévő erőteljes bioaktív vegyületek közül néhány (-)-epikatechin, klorogénsav, neoklórinsav és cianidin-3-galaktozid. Összességében az A. melanocarpa jó antioxidánsforrásnak tekinthető, amely hatékonyan küzd a hiperglikémia által kiváltott oxidatív stressz ellen.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Fekete berkenye! 

45e99a0d-f0ca-4b17-951a-ed0947f3fd0e-1510667426262.png
Effect-of-AMA-on-the-expression-of-TGF-b-A-P-Smad-B-a-SMA-C-and-Collagen-I-D.png
Effect-of-Masson-staining-in-mice-liver-Control-A-CCl4-group-B-CCl4-EGCG-20group.png
Effect-of-AMA-on-serum-liver-function-in-mice-induced-by-CCl4-AST-A-ALT-B-ALP-C.png

A Feketeberkenye /Aronia melanocarpa/ Elliot/ antocianinok hatása és mechanizmusa a májfibrózisra

"A májfibrózis kóros elváltozás, amely a krónikus májbetegségek egyik fő problémája. Az Aronia melanocarpa Elliot antocianinok (AMA) fontos biológiailag aktív anyagként erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és bizonyos megelőző és terápiás hatásokat gyakorolhatnak a májfibrózisos betegségekre."

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://www.researchgate.net/publication/339971357_The_effects_and_mechanism_of_Aronia_melanocarpa_Elliot_anthocyanins_on_hepatic_fibrosis

A májfibrózis kóros elváltozás, amely a krónikus májbetegségek egyik fő problémája. Az Aronia melanocarpa Elliot antocianinok (AMA) fontos biológiailag aktív anyagként erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és bizonyos megelőző és terápiás hatásokat gyakorolhatnak a májfibrózisos betegségekre. A jelenlegi kutatást az AMA antifibrotikus hatásainak és mechanizmusának értékelésére tervezték egerek CCl4 által kiváltott májkárosodására. Az egereknek hetente kétszer CCl4 injekciót adtak be ugyanabban az időben, mint a 20 vagy 40 mg/kg AMA -val kezelt szondával minden nap. 8 hét elteltével biokémiai paramétereket használtak a májkárosodás becslésére, mint például aszpartát -aminotranszferáz (AST), alanin -aminotranszferáz (ALT), alkálifoszfatáz (ALP) és teljes szérum bilirubin (TSB), teljes fehérje (TP) és albumin (ALB) ). Továbbá, az oxidatív stressz paramétereket, például a szuperoxid -diszmutázt (SOD) és a redukált glutationt (GSH) is tanulmányozták. És a TNF-α, IL-1, IL-6, COX-2 szerepe a gyulladás markereiként transzkripciós szinten. A májszövet szövettani vizsgálatát elvégeztük, és összehasonlítottuk a kontrollokkal. A fibrózis markereként a kollagén I-t, az alfa-simaizom-aktint (α-SMA), a transzformáló növekedési faktort β1 (TGF-β1) és az SMAD2-t is értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy az AMA javította a CCl4 által kiváltott fibrózist, például a szövettani pontszámokat, a májkárosodás markereit és az oxidatív stresszt. Ezenkívül megvizsgáltuk ezen hatások mögött meghúzódó lehetséges mechanizmusokat, többek között: (1) a fibrózis gátlását azáltal, hogy csökkentjük a gyulladásos tényezők, például a TNF-α és IL-1 expresszióját; (2) A májfibrózis megelőzése az α-SMA expresszió inaktiválásával; (3) a TGF-β1 szekréció és a kollagén I lerakódásának gátlása a HSC szálreakciójának csökkentése érdekében. Összefoglalva, ez a tanulmány szemléltette az AMA fibrózisellenes hatásait, és új jelölt lehet a májfibrózis kezelésére.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Fekete berkenye! 

pubmedimage1.jpg
Birta_fotó_11_190517_110602.jpg

Rubus occidentalis: A Fekete málna-potenciálja a rák megelőzésében

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26699735/

A Rubus occidentalis egy fekete gyümölcsű málna, amely Észak-Amerikából származik. Népszerűsége és kereslete az évek során egyre nőtt, mivel a tanulmányok körvonalazzák magas antocianin- és ellagitannin -tartalmát és jelentőségét az emberi egészség szempontjából. A kémiai összetétel és a farmakológiai aktivitás kölcsönhatása, a sejt- és molekuláris szintű hatásmechanizmusok mind aktív vizsgálati területek. A fekete málnával kapcsolatos kutatások túlnyomó többsége a kemoprevencióra és a rákellenes hatásokra összpontosít. Ez az áttekintés összefoglalja a fekete málna gyümölcsök kémiai összetételére és rákellenes aktivitására vonatkozó adatokat az évek során.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Feketemálna! 

bottom of page