Barion Pixel
top of page
BA20.jpg
23_patikakert_7810_web.jpg

BigSEE Architecture Award 2020 - Nyertes

Garden – Patikakert, Budajenő

a cikk elérhető az alábbi linken:

https://bigsee.eu/apotheca-garden-patikakert-budajeno

A budai hegyek lejtőin, a főváros közelében, mégis idilli falusi hangulatban két tiszta kontúrú oromház nyílt, acélvázas pergolával van összekötve. Az épületek archetipikus „ház” formájúak, ezzel a hagyományos vidéki építészet jellemzőire és arányaira hivatkozva. A kompozíció azonban távol áll a hagyományos hosszú ház vagy a szomszédos egységekkel körülvett kastély mögött felsorakozó gazdasági épületek összeállításától, ehelyett világos, háromszoros elrendezésű, a környezet számára nyitott. Az ikerépületek (tanya és vendégház) létrehozása során a takarékosság és a fenntarthatóság biztosítása volt a cél, hasonlóan a helyszínen végzett gyártáshoz.


Az épületegységek előre gyártott fa tartószerkezettel és mérnöki tervezéssel készültek, alacsony energiafelhasználással, megújuló erőforrásokkal és hővédelemmel. Az anyagok felhasználása puritán: vakolt homlokzatok, rostcement hullámlemezek, horganyzott acélból készült pergolaszerkezet kültéri társadalmi területe és az egyedi perforált alumínium árnyalatok gyönyörű, folyamatosan változó csipkefüggönyt vetnek az eklektikus belső térre, amely a építész és a megrendelő közös munkája.

Mitől lesz ez a projekt egyedülálló?


Az Apotheca Garden (Patikakert) egy 21. századi modern gazdaság, az életfilozófia építészeti megvalósítása. Ötvözi a természeti környezet tiszteletben tartását, az ökológiai gazdálkodást, az itt termesztett zöldségek gondos feldolgozását, a fenntartható energia- és vízgazdálkodást, valamint azoknak a szűkösen kialakított kényelmét, akik ellátogatnak erre a helyre, vagy hosszabb ideig szeretnének a vendégházban maradni. Továbbá példaként szolgál azoknak a fiataloknak, akik itt nyári munkában dolgoznak, hogy a mezőgazdasági élet bizonyára modern és kortárs lehet.

bottom of page