Barion Pixel
top of page

Publikációk / Kutatások

pubs-logo-481x82.png
patikakert-polyakattila-031.exact1980w.j

Bizonyított a Feketeberkenyében található antocianin öregedés lassító hatása

- tudhatjuk meg az American Chemical Society tudományos publikációjából

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.7b02136

Az idősödés a legnagyobb rizikófaktor a legtöbb neurodegeneratív betegség esetében, mely a kognitív funkciók csökkenésével és jelentősen befolyásolja az idősek életminőségét. A kísérlet során alkalmazott számítási elemzések azt mutatják, hogy a fekete berkenyében található antocianin növeli az öregedés-gátló folyamatok strukturális stabilitását.

 

A kutatók hipotézise ennek alapján az volt, hogy a gyümölcs ezen hatóanyaja hatással van az öregedés lefolyására, azaz lassítja a folyamatot.  Ennek kiderítésére napi 25 vagy 30 mg/kg antocianint, illetve D-galactose injekciót adagoltak egereknek, mellyel az öregedési folyamatokat kívánták gyorsítani. 8 hét leteltével megvizsgálták a viselkedés kognitív és nem kognitív komponenseit. A tesztek azt mutatták, hogy az antocianin blokkolta az életkorral összefüggésbe hozható kognitív hanyatlást és válaszkészséget az „öregedésgyorsított” egereknél. A diagnosztikai eljárások kimutatták, hogy a noradrenalin, dopmain és a 5- hidrixitriptamin szintje jelentősen megnőtt, míg a gyulladsos citokinek (COX2, TGF-β1, IL1) traszkripció és a DNS-károsodás szintje szignifikánsan csökkent. A DNA károsodás jelátviteli útját az antocianin szintén szabályozta. 

 

Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a gyümölcs ezen fontos hatóanyaga potenciáls lehetőséget adhat az öregedés folyamatában bekövetkező gondolkozás- és memóriazavarok kezelésében. Az antocianin beleszól a megbomlott enzim egyensúly, a krónikus sejtszintű gyulladás és így a mérhető DNS károsodás folyamatába.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Fekete berkenye! ;)

45e99a0d-f0ca-4b17-951a-ed0947f3fd0e-1510667426262.png
Patikakert010_edited.jpg

A Feketeberkenye antocianinjai a vastagbélrák elleni kutatásban

Az Aronia melanocarpa Elliot antocianinjai apoptózist indukálnak a Caco -2 sejtekben a Wnt/β -katenin jelátviteli úton

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://www.researchgate.net/publication/345315121_Anthocyanins_from_Aronia_melanocarpa_Elliot_induce_apoptosis_in_Caco-2_cells_through_Wntb-catenin_signaling_pathway

A vastagbélrák (CRC) az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat a világon. Ebben a vizsgálatban a Caco -2 in vitro sejtmodellt használták az Aronia melanocarpa Elliot antocianinok (AMA) vastagbélrákra gyakorolt ​​hatásának és mechanizmusának tanulmányozására. A kísérleti eredmények azt mutatták, hogy az antocianinok kötődési energiája a β -Catenin -5,92 és 4,95 kcal/mol közötti tartományban van, alacsony energiaparaméterekkel és kötési pozíciókkal. Az AMA gátolhatja a sejtproliferációt és sejtciklus leállását okozhatja. Az RT -PCR és a Western blot eredmények azt mutatták, hogy az AMA csökkentheti a citolpazmikus β -katenint és gátolhatja a kapcsolódó fehérjék expresszióját a Wnt/β -katenin jelátviteli úton. Ez a tanulmány feltárta a Caco -2 sejtek AMA gátló hatását és a rosszindulatú biológiai viselkedés mechanizmusát.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Fekete berkenye! ;)

pubmedimage1.jpg
DSC_0337-1_edited.jpg

A Feketeberkenye /Aronia melanocarpa/ antidiabetikus hatásai és egyéb terápiás tulajdonságai

"A cukorbetegség globális járvány, amely növekvő elterjedtsége és gazdasági terhei miatt sürgős figyelmet igényel. Így sok alternatív terápiát vizsgálnak az antidiabetikus tulajdonságok tekintetében, tekintettel a jelenlegi gyógyszeres kezelések hatástalanságára. Ebből a nézőpontból az Aronia melanocarpa vagy fekete arónia terápiás tulajdonságait számos tanulmányban vizsgálták, különösen a hiperglikémia által kiváltott oxidatív stressz és a cukorbetegség, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, makrovaszkuláris szövődményeinek leküzdésére."

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29164127/

A cukorbetegség globális járvány, amely növekvő elterjedtsége és gazdasági terhei miatt sürgős figyelmet igényel. Így sok alternatív terápiát vizsgálnak az antidiabetikus tulajdonságok tekintetében, tekintettel a jelenlegi gyógyszeres kezelések hatástalanságára. Ebből a nézőpontból az Aronia melanocarpa vagy fekete arónia terápiás tulajdonságait számos tanulmányban vizsgálták, különösen a hiperglikémia által kiváltott oxidatív stressz és a cukorbetegség, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, makrovaszkuláris szövődményeinek leküzdésére. Bár az A. melanocarpa Észak -Amerika keleti területein őshonos, Európában és Ázsiában is nagy számban ültették. Számos in vivo vizsgálat kimutatta aA. melanocarpa bogyólé és növényi kivonat patkány modellekben, ahol az oxidatív stressz markerek jelentős csökkenését észlelték. A gyümölcsökben és a növény más részeiben jelen lévő erőteljes bioaktív vegyületek közül néhány (-)-epikatechin, klorogénsav, neoklórinsav és cianidin-3-galaktozid. Összességében az A. melanocarpa jó antioxidánsforrásnak tekinthető, amely hatékonyan küzd a hiperglikémia által kiváltott oxidatív stressz ellen.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Fekete berkenye! 

45e99a0d-f0ca-4b17-951a-ed0947f3fd0e-1510667426262.png
Effect-of-AMA-on-the-expression-of-TGF-b-A-P-Smad-B-a-SMA-C-and-Collagen-I-D.png
Effect-of-Masson-staining-in-mice-liver-Control-A-CCl4-group-B-CCl4-EGCG-20group.png
Effect-of-AMA-on-serum-liver-function-in-mice-induced-by-CCl4-AST-A-ALT-B-ALP-C.png

A Feketeberkenye /Aronia melanocarpa/ Elliot/ antocianinok hatása és mechanizmusa a májfibrózisra

"A májfibrózis kóros elváltozás, amely a krónikus májbetegségek egyik fő problémája. Az Aronia melanocarpa Elliot antocianinok (AMA) fontos biológiailag aktív anyagként erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és bizonyos megelőző és terápiás hatásokat gyakorolhatnak a májfibrózisos betegségekre."

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://www.researchgate.net/publication/339971357_The_effects_and_mechanism_of_Aronia_melanocarpa_Elliot_anthocyanins_on_hepatic_fibrosis

A májfibrózis kóros elváltozás, amely a krónikus májbetegségek egyik fő problémája. Az Aronia melanocarpa Elliot antocianinok (AMA) fontos biológiailag aktív anyagként erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és bizonyos megelőző és terápiás hatásokat gyakorolhatnak a májfibrózisos betegségekre. A jelenlegi kutatást az AMA antifibrotikus hatásainak és mechanizmusának értékelésére tervezték egerek CCl4 által kiváltott májkárosodására. Az egereknek hetente kétszer CCl4 injekciót adtak be ugyanabban az időben, mint a 20 vagy 40 mg/kg AMA -val kezelt szondával minden nap. 8 hét elteltével biokémiai paramétereket használtak a májkárosodás becslésére, mint például aszpartát -aminotranszferáz (AST), alanin -aminotranszferáz (ALT), alkálifoszfatáz (ALP) és teljes szérum bilirubin (TSB), teljes fehérje (TP) és albumin (ALB) ). Továbbá, az oxidatív stressz paramétereket, például a szuperoxid -diszmutázt (SOD) és a redukált glutationt (GSH) is tanulmányozták. És a TNF-α, IL-1, IL-6, COX-2 szerepe a gyulladás markereiként transzkripciós szinten. A májszövet szövettani vizsgálatát elvégeztük, és összehasonlítottuk a kontrollokkal. A fibrózis markereként a kollagén I-t, az alfa-simaizom-aktint (α-SMA), a transzformáló növekedési faktort β1 (TGF-β1) és az SMAD2-t is értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy az AMA javította a CCl4 által kiváltott fibrózist, például a szövettani pontszámokat, a májkárosodás markereit és az oxidatív stresszt. Ezenkívül megvizsgáltuk ezen hatások mögött meghúzódó lehetséges mechanizmusokat, többek között: (1) a fibrózis gátlását azáltal, hogy csökkentjük a gyulladásos tényezők, például a TNF-α és IL-1 expresszióját; (2) A májfibrózis megelőzése az α-SMA expresszió inaktiválásával; (3) a TGF-β1 szekréció és a kollagén I lerakódásának gátlása a HSC szálreakciójának csökkentése érdekében. Összefoglalva, ez a tanulmány szemléltette az AMA fibrózisellenes hatásait, és új jelölt lehet a májfibrózis kezelésére.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Fekete berkenye! 

pubmedimage1.jpg
Birta_fotó_11_190517_110602.jpg

Rubus occidentalis: A Fekete málna-potenciálja a rák megelőzésében

 

a kutatás elérhető az alábbi linken:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26699735/

A Rubus occidentalis egy fekete gyümölcsű málna, amely Észak-Amerikából származik. Népszerűsége és kereslete az évek során egyre nőtt, mivel a tanulmányok körvonalazzák magas antocianin- és ellagitannin -tartalmát és jelentőségét az emberi egészség szempontjából. A kémiai összetétel és a farmakológiai aktivitás kölcsönhatása, a sejt- és molekuláris szintű hatásmechanizmusok mind aktív vizsgálati területek. A fekete málnával kapcsolatos kutatások túlnyomó többsége a kemoprevencióra és a rákellenes hatásokra összpontosít. Ez az áttekintés összefoglalja a fekete málna gyümölcsök kémiai összetételére és rákellenes aktivitására vonatkozó adatokat az évek során.

A Patikakert 8 fő bogyós gyümölcsének egyike bizony a Feketemálna! 

bottom of page