Barion Pixel
top of page

A Vendégházról megjelent írások

EF-logo-Fb-share.png
10_patikakert_7571_web.jpg

Csipke és falusi porta 

Patikakert Vendégház az Építészfórum honlapján:

 

"Hagyománytisztelő, mégis a legmodernebb épületszerkezeti és gépészeti megoldásokat felvonultató épületegyüttest alkotott Zsiros-Kundrík Lívia. A "farm" egyszerre teremti meg a kisipari termelés, és a nyugodt kikapcsolódás lehetőségét, ezzel élesztve újjá az ember és természet közötti szoros kapcsolatot."

a cikk elérhető az alábbi linken:

https://epiteszforum.hu/csipke-es-falusi-porta

 

 

„Farmot szeretnék, tehát egy lakóházból és egy valódi mezőgazdasági funkciókat betöltő épületből kell álljon. A lakóház legyen alkalmas vendégek fogadására is, de hagyományos családi házként is funkcionáljon.  Ez egy 21. századi falusi porta legyen. Olyan birtokon, ahol a Budai hegyek tövében aktív szereplője vagy esetleg szemtanúja lehetsz egy speciális élelmiszeripari termék előállításának, az elejétől a végéig, amely Magyarországon egyedülállóan magas antioxidáns tartalmú bogyós gyümölcsökből készül.  A gyümölcstermesztés, és a gyümölcsök szedése visszanyúlik az ősi hagyományokhoz, de a kisüzem innovatív, modern feldolgozási technológiákkal is dolgozik. Tehát az egész építészeti koncepciónak ezt a szoros kettőséget kell tükröznie: az egészséges tradíciókat és a modern ember esztétikai és életstílusbeli igényeit."

06_patikakert_7704_web.jpg
14_patikakert_7594_web.jpg
laku-logo.png
18_patikakert_8004_web.jpg

Egy természetközeli oázis Budapest határában

Patikakert Vendégház az Lakáskultúra honlapján:

 

"Budajenő utolsó házait elhagyva, a dombok között, két fehér épület hívja fel magára a figyelmet: a Patikakert igazi menedék, ahol a vendégek teljes kényelemben, mégis természetes környezetben pihenhetnek."

a cikk elérhető az alábbi linken:

http://www.lakaskultura.hu/alomotthonok/egy-termeszetkozeli-oazis-budapest-hataraban/

 

"A saját otthona közelében hozta létre Tkacsik Márta a Patikakert vendégházat. A matematikus végzettségű tulajdonos egyre távolabb költözött a fővárostól, beleszeretett a kertészkedésbe, és ma már főleg táplálékkiegészítők készítésével foglalkozik – a hatalmas bogyós-gyümölcs-ültetvény szolgáltatja hozzá az alapanyagot."

BA20.jpg
23_patikakert_7810_web.jpg

Apotheca Garden – Patikakert, Budajenő

BigSEE Architecture Award 2020 - Nyertes

Patikakert Vendégház az BIGSEE honlapján:

 

a cikk elérhető az alábbi linken:

https://bigsee.eu/apotheca-garden-patikakert-budajeno

"A budai hegyek lejtőin, a főváros közelében, mégis idilli falusi hangulatban két tiszta kontúrú oromház nyílt, acélvázas pergolával van összekötve. Az épületek archetipikus „ház” formájúak, ezzel a hagyományos vidéki építészet jellemzőire és arányaira hivatkozva. A kompozíció azonban távol áll a hagyományos hosszú ház vagy a szomszédos egységekkel körülvett kastély mögött felsorakozó gazdasági épületek összeállításától, ehelyett világos, háromszoros elrendezésű, a környezet számára nyitott. Az ikerépületek (tanya és vendégház) létrehozása során a takarékosság és a fenntarthatóság biztosítása volt a cél, hasonlóan a helyszínen végzett gyártáshoz.


Az épületegységek előre gyártott fa tartószerkezettel és mérnöki tervezéssel készültek, alacsony energiafelhasználással, megújuló erőforrásokkal és hővédelemmel. Az anyagok felhasználása puritán: vakolt homlokzatok, rostcement hullámlemezek, horganyzott acélból készült pergolaszerkezet kültéri társadalmi területe és az egyedi perforált alumínium árnyalatok gyönyörű, folyamatosan változó csipkefüggönyt vetnek az eklektikus belső térre, amely a építész és a megrendelő közös munkája.

Mitől lesz ez a projekt egyedülálló?


Az Apotheca Garden (Patikakert) egy 21. századi modern gazdaság, az életfilozófia építészeti megvalósítása. Ötvözi a természeti környezet tiszteletben tartását, az ökológiai gazdálkodást, az itt termesztett zöldségek gondos feldolgozását, a fenntartható energia- és vízgazdálkodást, valamint azoknak a szűkösen kialakított kényelmét, akik ellátogatnak erre a helyre, vagy hosszabb ideig szeretnének a vendégházban maradni. Továbbá példaként szolgál azoknak a fiataloknak, akik itt nyári munkában dolgoznak, hogy a mezőgazdasági élet bizonyára modern és kortárs lehet."

88120327_167021651522202_496075192626734
22_patikakert_7813_web.jpg

Varázslatos hely!

Zoldszallas.hu-környezetbarát szállások és éttermek

a cikk elérhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=193694275521606&id=107084027515965

"A Budajenőn található Patikakertet látva más nem is juthat az eszünkbe. Megálmodója, dr. Tkacsik Márta, az elméleti matematikusból lett táplálkozás-szakértő életútja és személyisége maga is megérne egy külön írást, de most térjünk vissza a vendégházra és azt azt körülvevő különleges ültetvényre. Nem mindennapi hely ugyanis. Évente 1,5 millió fekete bogyós gyümölcsöt szüretelnek, hogy abból valami egészen egyedi, természetes és tartósítószer-mentes termékeket hozzanak létre. A gyümölcsökből kinyert esszencia rendkívüli hatással van a szervezetre, támogatja az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatású.

De nem csak a kert miatt érdemes idelátogatni, hiszen az ültetvény mellett magasodik az építészeti különlegességként is lenyűgöző vendégház, ami modernségével mégis csodás összhangot teremt a kerttel és a természettel, így nem csupán stílusos, hanem környezetbarát épület is. Mitől is igazán zöld a Patikakert?"

21_patikakert_dron_0352_web.jpg
bottom of page